Новини

Аstrade Company откри втори луксозен шоурум на Бул. България № 60В . Клиентите ни могат да се насладят на богата гама врати, прозорци, ламинирани и естествени паркети, щори, покриви, сайдинг, мрежи против насекоми.

тел. : 0893 49 09 49 ; 0888 12 17 09 ;  e-mail : info@astcom.eu

Home Интериорни врати Съвети при избор
Практически съвети при избора интериорни врати Print E-mail

 

 


Практически съвети при избора интериорни врати

Поставянето или смяната на врати по принцип не е сложна, но в повечето случаи доста скъпа операция. Поради тази причина е добре още от самото начало да имаме ясна идея за декоративния стил, който искаме да въведем в дома си и да изберем качествен материал, който ще осигури поне 15-20 години живот на вратите ни.

 

Врата със стъкло

Как да изберем вратите за нашия дом?

 Вратите могат да изпълняват функцията на фон, заедно с подовите настилки, или пък да бъдат включени в декорацията на жилището. По принцип и според стила им, най евтини врати на пазара са гладкте врати. Те са много подходящи и се ползват и като плъзгащи се. Придават на интериора строгост и елегантност, особено когато външният им вид (цвят, фурнир) е добре подбран и съчетан с останалите елементи, най вече подове (не и прозоречна дограма, която рядко виждаме, останала скрита зад пердета, завеси и щори). По-скъпи са фрезованите врати, с дървени декорации, които са чудесни за случаите, в които искаме да поставим традиционни, отваряеми се врати, но не трябва да забравяме, че този стил придава класически оттенък на целия дом и поради това много често влизат в съчетание, в този случай, с мебелите. Остъклените врати са много подходящи в случаите, когато трябва да осветим тъмни пространства като коридори и антрета. Интересно предложениe могат да бъдат и летящите врати, но те се ползват доста рядко в домашни условия, бидейки все пак много практични, най-вече за помещения като кухни и трапезарии, когато ръцете ни са заети, а се затварят бързо сами и не се вижда зад тях.

Врата със стъкло

Отваряема или плъзгаща се?

Най популярни са традиционнте отваряеми врати, но все повече се налагат напоследък плъзгащите се врати, чието най-голямо предимство е спестяването на пространство. Това ги прави подходящи за малки пространства и зони със сложни ъгли, или пък в случаите, когато искаме да създадем серия от преливащи се пространства, много модни напоследък -тип лофт.

Атрактивно решение в този последен случай и когато се преследват особено дизайнерки решения, е употребата на стъкло или витражи. Основните не-достатъци на плъзгащите се врати е техния по-скъп монтаж, особено когато става дума за употребата на системи за вграждане в стената и по-слабите им изолационни качества.

   

Плътна врата

Колко и кои са най здрави?

 Два са елементите, които са отговорни за здравината и трайността на една врата: нейната структура и покритието и. Първата характеристика определя степента на издържливост на вратата, която е и в пряка зависимост от нейната стабили-зираща рамка, нейната дървесина, и пълнежа или това от което тя е направена – МДФ вратите, които са кухи или тези с картонен пълнеж са най-слаби. Същите MDF врати, запълнени с компактиран дървесен материал, олекотен или масивен, са най популярни в момента в света, те са така наречените технически врати (“engineered door”, реплика на техническите паркети), много са устойчиви на удари, предоставят висока степен на топло и шумоизолация и са лесни са поддържане. Astrade Company предлага интериорни врати с модерен дизайн в цветове, съобразени с мебелите на фирмата. Основата на вратите е от HDF плоскости, които притежават по-голяма плътност, здравина и влагоустойчивост от MDF плоскостите. Astrade предлага тапетни врати, даващи свобода при определяне посоката на отваряне. Касите на вратите се изработват изцяло от масивна дървесина.Най-здрави са масивните врати, но са и много по-скъпи, тъй като трябва да са изработени от напълно суха дървесина, необходима им е и постоянна влага в дома, за да не се деформират с времето. Този тип врати са и изключително красиви, но изискват и специални грижи, тъй като проявяват тенденция към издраскване в зависимост от използваната дървесина. Вторият важен фактор за здравината на една врата е лаковото покритие. Един добър лак предпазва вратата от издраскване и същевременно спомага за едно добро и лесно почистване. Качествените дву-компонетни полиуретанови лакове и ламинатните *меламинови* покрития дават много добри резултати.

Най-употребявни, напоследък оба-че в света за покрития на естествено дърво, са UV лаковете. Ползват се при лакиране на паркети, мебели и врати. Почиственето на повърхности покрити с тези лакове става много лесно с продукти на спиртна основа. Лакираните (бели или цветни врати) се адаптират добре на всяко пространство, но е важно лакът да е много качествен. Основен тяхен недостатък е това, че се замърсяват лесно и най-малкия дефект веднага се забелязва.

 

   

Врата със стъкло

  

Какви размери и монтаж?

Размерите днес са много различни, в зависимост от стандартите в страните на ползване. В този смисъл е трудно да се дават рецепти, още повече, че често имаме подготвен отвор който в голяма степен определя размерите на нашите врати. Препоръчително е крилата да са поне 2,00м високи за лесното преминаване на по-високи хора и пренасянет на високи или обемисти предмети. Освен това високата врата е по “стройна” и изглежда по-елегантна. Ако имате възможност да преместите надотворните греди (щурцове), направете го, не е сложно, така всички врати ще излязат по-евтини и ще са по-функционални и красиви. Независимо от това на какво ниво ще оставите горния ръб на вратите си обаче, то трябва да е едно и също за всички, или поне за тези които гледат към едно и също помещение. Ширините на крилата трябва да бъдат такива, че в баните отворът да е между 60 и 70см., за стаите тези размери са 70-80см. и за хол и кухня, където ще влизат мебели и електроуреди са 80-90см. Винаги трябва да мислим какво ще внасяме или изнасяме от дадено помещение.

Монтажът на вратите се извършва чак след всички СМР в едно жилище. С други думи вратите се монтират последни. Така се осигурява тяхното правилно поставяне във височина и на правилно разстояние от готовите подове (3-5mm.). Нещо повече, за след поставянето на вратите може да се остави само последната ръка боя, с която се прави последно и довършително силикониране около первазите на вратите и подовете. Най-здравата, изпитана в продължение на много години и сигурна система за монтаж е върху черна каса, вградена от зидарите още в процеса на строителство. Така самата врата впоследствие може да бъде “закована” и не “залепена”, с което се осигурява доброто и функциониране в продължение на много години и пълната независимост от качеството на използваната днес пяна. Ако изберем този малко по-скъп, но напълно разумен начин на монтаж трябва да предвидим около 3-4см. в повече от това, което е сумата от размери на крило и каса.

Схема на строителен отвор

Подходящ строителен отвор за интериорни врати (светъл отвор)

 

Правилното определяне на посоката на отваряне на вратата става, като се установи с коя ръка се отваря една врата навътре към по-мещението, в което влизаме. Т.е. ако влизаме в спалнята, вратата е дясна, след като я отваряме с дясната ръка.

ЛЯВА        ДЯСНА

Плътна врата Интериорна врата

 

valid xhtml valid css